Swiss Alp cheese. Where tradition ripens into pleasure

The Swiss Alps. Up here, in rugged nature and far from bustling streets, a world-renowned cheese is created. As long ago as the Roman occupation cheese was produced with sour milk. Then in the Middle Ages rennet cheese established itself in the monasteries and on the alps, where in the 16th century the number of animals grazed increased steadily.

Hundreds of different herbs, crystal-clear water and pure mountain air make alp cheese an experience that goes far beyond the palate. But this is not the only reason why alp cheese is so special. For it can only bear the designation Alpkäse when it is produced with milk from cows, goats or sheep grazing on the alp. And unlike mountain cheese it is produced only in summer and only on the alp.

News

Ab in den Stall, denn der Winter naht

Ab in den Stall, denn der Winter naht

Die Alpen gehen in den Winterschlaf. Und die Kühe? Die sind mittlerweile im Stall untergebracht. Bei Älplerin Katharina Rhyner sind für den Winter auch noch sieben Kälbchen dazu gekommen.

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L’Etivaz connu loin à la ronde

L’Etivaz connu loin à la ronde

En novembre, la coopérative de L'Etivaz procède à la pesée des fromages. Non seulement on pèse les fromages, mais on les tapote aussi pour déterminer s'ils ont un défaut, et on prélève des échantillons. Les fabricants espèrent obtenir de bonnes qualifications pour leurs meules. Mélanie nous raconte comment cela s'est passé cette année.

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** Alpkäse-Quiz

** Alpkäse-Quiz

Wir gratulieren den Gewinnern unseres Alpkäse-Quiz.

Zu den Gewinnern
** Nach der Alpsaison ist Fondue-Zeit

** Nach der Alpsaison ist Fondue-Zeit

Jessica Rinnerthaler liebt die Zeit, in der es draussen kalt und dunkel wird und sie es sich in der warmen Stube mit Fondue gemütlich machen kann. Ihr Lieblingsrezept mit Alpkäse hat sie mit uns geteilt. Lasst es euch schmecken!

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** 4.12. ** So wird Alpkäse im Winter gelagert und gepflegt

** 4.12. ** So wird Alpkäse im Winter gelagert und gepflegt

Wie wird der Alpkäse im Winterquartier richtig gepflegt? Livia Bühler berichtet dazu aus dem Käsekeller im Tal. Eines vorneweg: 100 Käselaibe machen ordentlich Arbeit …

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** 8.12. ** Das ist unser Glarner Alpkäse AOP

** 8.12. ** Das ist unser Glarner Alpkäse AOP

Katharina Rhyner hat sich für uns mal etwas genauer mit der Bezeichnung ihres Alpkäses, dem Glarner Alpkäse AOP, beschäftigt. Was steckt dahinter? Das erklärt sie euch.

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** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

Nachhaltigkeit auf einer Alp hat viele Facetten – von den Kühen, über die Käseherstellung bis hin zu den Alpwiesen. Was Älplerin Jessica für die Umwelt tut erfahren Sie im Blogbeitrag.

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** MUSTER Rezept ** Brisolée

** MUSTER Rezept ** Brisolée

A traditional dish for autumn with chestnuts

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Alp stories

Alp stories


Livia, Melanie, Katharina, Jessica, Raphael, Anna-Andrea, Audrey and Mélanie write about their lives on and for the alp.

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About alp cheese

About alp cheese


The history of alp cheese. Traditional methods. What types of alp cheese are there and where can I find them? And you can cook with alp cheese too!

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Experience the alp

Experience the alp

Travel on the map through Switzerland virtually and soon visit a real alp.

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