Swiss Alp cheese. Where tradition ripens into pleasure

The Swiss Alps. Up here, in rugged nature and far from bustling streets, a world-renowned cheese is created. As long ago as the Roman occupation cheese was produced with sour milk. Then in the Middle Ages rennet cheese established itself in the monasteries and on the alps, where in the 16th century the number of animals grazed increased steadily.

Hundreds of different herbs, crystal-clear water and pure mountain air make alp cheese an experience that goes far beyond the palate. But this is not the only reason why alp cheese is so special. For it can only bear the designation Alpkäse when it is produced with milk from cows, goats or sheep grazing on the alp. And unlike mountain cheese it is produced only in summer and only on the alp.

News

Unsere Rituale auf der Alp

Rituale gibt es viele im Alltag auf der Alp Tamons. Eines davon ist der Alpsegen, der jeden Abend nach getaner Arbeit gesprochen, gebetet oder gesungen wird. Was er beschwören soll und welche Rituale sich noch etabliert haben? Lest selbst.

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Melken – wie geht’s und worauf achten wir?

Zum Melken gehören viel mehr Arbeitsschritte und Erfahrung, als so manch einer denken mag. Unsere Älplerin Katharina erzählt im Blog, wie genau der Melkvorgang abläuft.

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** 4.8. ** Produkte, die auf einer Alp hergestellt werden

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** 12.8. ** Alp cheese sticks

A great snack when working on the alp, as a picnic or for supper. Thanks to Martina Genter from Alp Haslerberg Tschätten for the recipe.

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** MUSTER Rezept ** Brisolée

A traditional dish for autumn with chestnuts

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** MUSTER Blog DE ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

Nachhaltigkeit auf einer Alp hat viele Facetten – von den Kühen, über die Käseherstellung bis hin zu den Alpwiesen. Was Älplerin Jessica für die Umwelt tut erfahren Sie im Blogbeitrag.

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** MUSTER Blog FR ** Das ist unser L'Etivaz AOP

Die Alp Tompey ist eine von 70 Alpen, die den L’Etivaz AOP herstellen. Was ihn so besonders macht und wieso er sogar laktosefrei ist, erzählt Mélanie im aktuellen Blogbeitrag.

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Alp stories

Livia, Melanie, Katharina, Mélanie, Lukas, Elisabeth, Jessica and Raphael write about their lives on and for the alp.

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Win and experience moments of pleasure

1350 alp cheese dairies in Switzerland provide unique moments of pleasure in everyday life. And here’s what you can win.

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Experience the alp

Travel on the map through Switzerland virtually and soon visit a real alp.

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