Swiss Alp cheese. Where tradition ripens into pleasure

The Swiss Alps. Up here, in rugged nature and far from bustling streets, a world-renowned cheese is created. As long ago as the Roman occupation cheese was produced with sour milk. Then in the Middle Ages rennet cheese established itself in the monasteries and on the alps, where in the 16th century the number of animals grazed increased steadily.

Hundreds of different herbs, crystal-clear water and pure mountain air make alp cheese an experience that goes far beyond the palate. But this is not the only reason why alp cheese is so special. For it can only bear the designation Alpkäse when it is produced with milk from cows, goats or sheep grazing on the alp. And unlike mountain cheese it is produced only in summer and only on the alp.

News

Faszination Alpkäse *** Le fromage d’alpage, un produit qui fascine

Faszination Alpkäse *** Le fromage d’alpage, un produit qui fascine

Das Leben auf der Alp fasziniert Jung und Alt. Der Geschäftsführer der Dachmarke Schweizer Alpkäse, Martin Rüegsegger, erzählt, wo die Faszination dafür herrührt. Und wie die Alpwirtschaft UNESCO Kulturerbe werden möchte.
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La vie à l'alpage fascine petits et grands. Martin Rüegsegger, gérant de la marque faîtière Fromage d’alpage suisse, nous explique d'où vient cette fascination. Et nous révèle que l'économie alpestre souhaite faire partie du patrimoine culturel de l'UNESCO.

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Asparagus with alp cheese sauce au gratin

Asparagus with alp cheese sauce au gratin

Whether white, green or mixed: fresh asparagus is simply part of springtime!

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** 22.4. ** Was ist aus unserem Käse geworden?

** 22.4. ** Was ist aus unserem Käse geworden?

Noch etwa 100 Laibe Alpkäse der letzten Saison liegen im Käsekeller von Livia Bühler. Wie regelmässig und intensiv der Käse noch Pflege braucht und wann die Laibe verzehrt werden sollen, erfahrt ihr im Blogbeitrag.

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** 26.4. ** Wem gehört die Alp?

** 26.4. ** Wem gehört die Alp?

Privatalp, Genossenschaftsalp oder ein ganz anderes Besitzverhältnis? Jessica erklärt, was hinter verschiedenen Betrieben steckt und wie es auf der Alp Vorder Menigen aussieht.

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** Wem gehören die Tiere auf der Alp?

** Wem gehören die Tiere auf der Alp?

Gehören die Tiere auf der Alp dem Älpler? Und wenn nicht, wem dann? Welche Verantwortung übernimmt ein Älpler im Sommer? Melanie Hertner beantwortet all diese Fragen.

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** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

Nachhaltigkeit auf einer Alp hat viele Facetten – von den Kühen, über die Käseherstellung bis hin zu den Alpwiesen. Was Älplerin Jessica für die Umwelt tut erfahren Sie im Blogbeitrag.

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** MUSTER Rezept ** Brisolée

** MUSTER Rezept ** Brisolée

A traditional dish for autumn with chestnuts

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Alp stories

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Livia, Melanie, Katharina, Mélanie, Jessica and Raphael write about their lives on and for the alp.

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About alp cheese

About alp cheese


The history of alp cheese. Traditional methods. What types of alp cheese are there and where can I find them? And you can cook with alp cheese too!

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Experience the alp

Experience the alp

Travel on the map through Switzerland virtually and soon visit a real alp.

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