Swiss Alp cheese. Where tradition ripens into pleasure

The Swiss Alps. Up here, in rugged nature and far from bustling streets, a world-renowned cheese is created. As long ago as the Roman occupation cheese was produced with sour milk. Then in the Middle Ages rennet cheese established itself in the monasteries and on the alps, where in the 16th century the number of animals grazed increased steadily.

Hundreds of different herbs, crystal-clear water and pure mountain air make alp cheese an experience that goes far beyond the palate. But this is not the only reason why alp cheese is so special. For it can only bear the designation Alpkäse when it is produced with milk from cows, goats or sheep grazing on the alp. And unlike mountain cheese it is produced only in summer and only on the alp.

News

Risotto with alp cheese and pears

Risotto with alp cheese and pears

A fruity risotto from the Katya und Gabriele Genoni farm in Airolo.

To the recipe
Un petit peu d’histoire

Un petit peu d’histoire

En 1932, une coopérative est fondée dans le but de garantir une production et une qualité élevées du fromage d'alpage L'Etivaz AOP. Mélanie Ziörjen vous emmène dans un voyage à travers le temps, allant des premières caves d'affinage aux 70 familles productrices membres de la coopérative aujourd'hui.

Read the story (in French)
** 21.1. **  So erstklassig war der vergangene Alpkäsesommer

** 21.1. ** So erstklassig war der vergangene Alpkäsesommer

Martin Rüegsegger von unserer Dachmarke Schweizer Alpkäse blickt zufrieden auf die letzte Alpsaison zurück. Wie der Engpass rund um das Personalthema auf den Alpen gelöst werden konnte und wieso der Alpkäse 2020 so gut gelungen ist, beschreibt er im Blogbeitrag.

Read the story (in German or French)
** 26.1. ** Winterschlaf im Käsekeller?

** 26.1. ** Winterschlaf im Käsekeller?

Ein paar Laibe Alpkäse dürfen nach der Saison in den mäusesicheren Mini-Käsekeller von Jessica und Raphael Rinnerthaler umziehen. Im Blog nehmen sie euch mit auf den Weg des Käses vom Käsekeller auf der Alp, über den eigenen Käsekeller zuhause bis auf den Esstisch.

Read the story (in German)
** 3.2. ** Alp im Winterschlaf

** 3.2. ** Alp im Winterschlaf

Wenn Melanie Hertner die Alp Fasons im Winter besucht, geniesst sie vor allem die Ruhe rundherum. Denn alles befindet sich tief im Winterschlaf. Der Alpkäse ist nun komplett unten im Tal angekommen, um verkauft zu werden.

Read the story (in German)
** 8.2. ** La maison de l’Etivaz

** 8.2. ** La maison de l’Etivaz

Les fans de fromage d'alpage peuvent déguster différents affinages de L'Etivaz AOP et découvrir d'autres produits à la Maison de L'Etivaz. Venez donc y faire un tour!

Read the story (in French)
** 15.2. ** EN Alpkäseschnitten

** 15.2. ** EN Alpkäseschnitten

EN Dieses Rezept vom Landwirtschaftsbetrieb Katya und Gabriele Genoni aus Airolo ist eine richtige Bier-Idee!

To the recipe
** RESERVE ** Was Älpler im Winter machen

** RESERVE ** Was Älpler im Winter machen

Die Oberstockenalp befindet sich im Winterschlaf. Nicht aber die Älplerin Livia Bühler und ihre Familie. Auch über den Winter will der Käse gepflegt werden. Zudem geht jeder noch anderen Aufgaben nach, sei es einem Studium, dem Beruf als Zimmermann oder Mediamatikerin, einer Lehre oder administrativen Arbeiten …

Read the story (in German)
** RESERVE ** Retour sur la saison d’estivage

** RESERVE ** Retour sur la saison d’estivage

En cette fin d'année, la blogueuse Audrey Périsset revient avec fierté sur l'été dernier. Le Gruyère produit sur l'alpage de Tissiniva en juin et juillet a obtenu 20 points sur 20 lors de l'évaluation de la qualité des fromages. Le Vacherin fribourgeois a, quant à lui, obtenu l'excellente note de 19,5 points sur 20.

Read the story (in French)
** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

Nachhaltigkeit auf einer Alp hat viele Facetten – von den Kühen, über die Käseherstellung bis hin zu den Alpwiesen. Was Älplerin Jessica für die Umwelt tut erfahren Sie im Blogbeitrag.

Read the story (in German)
** MUSTER Rezept ** Brisolée

** MUSTER Rezept ** Brisolée

A traditional dish for autumn with chestnuts

To the recipe
Alp stories

Alp stories


Livia, Melanie, Katharina, Jessica, Raphael, Anna-Andrea, Audrey and Mélanie write about their lives on and for the alp.

More
About alp cheese

About alp cheese


The history of alp cheese. Traditional methods. What types of alp cheese are there and where can I find them? And you can cook with alp cheese too!

More
Experience the alp

Experience the alp

Travel on the map through Switzerland virtually and soon visit a real alp.

More