Swiss Alp cheese. Where tradition ripens into pleasure

The Swiss Alps. Up here, in rugged nature and far from bustling streets, a world-renowned cheese is created. As long ago as the Roman occupation cheese was produced with sour milk. Then in the Middle Ages rennet cheese established itself in the monasteries and on the alps, where in the 16th century the number of animals grazed increased steadily.

Hundreds of different herbs, crystal-clear water and pure mountain air make alp cheese an experience that goes far beyond the palate. But this is not the only reason why alp cheese is so special. For it can only bear the designation Alpkäse when it is produced with milk from cows, goats or sheep grazing on the alp. And unlike mountain cheese it is produced only in summer and only on the alp.

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Vielfältig organisierte Alpkäseproduzenten *** Des producteurs de fromage d'alpage bien organisés

Vielfältig organisierte Alpkäseproduzenten *** Des producteurs de fromage d'alpage bien organisés

Es gibt rund 1'350 Alpkäsereien in der Schweiz. Diese sind so vielfältig und einzigartig wie ihr Alpkäse. Regional sind diese in Branchenorganisationen zusammengeschlossen. Warum? Das erfahrt ihr hier.
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La Suisse compte environ 1350 fromageries d'alpage. Celles-ci sont aussi variées et uniques que leur fromage. Elles se regroupent au sein d'interprofessions dans les différentes régions. Dans quel but? Nous vous l'expliquons ici.

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365 Tage Alp

365 Tage Alp

Das Sennenleben ist herausfordernd. Nicht nur wegen der körperlichen Arbeit in den Sommermonaten, sondern auch, da es nur Saisonstellen sind. Wie Katharina und ihre Familie das bereits seit sechs Jahren meistern, erzählt sie euch.

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** RESERVE ** Wie kommt man dazu, Älpler zu werden?

** RESERVE ** Wie kommt man dazu, Älpler zu werden?

Um zu erfahren, wieso Livia Bühler Älplerin geworden ist, blicken wir über 300 zurück. 1700 wurde der entscheidende Schritt getan. Lest selbst!

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** 16.3. ** Cordon bleu with alp cheese

** 16.3. ** Cordon bleu with alp cheese

The filling of spicy alp cheese makes the difference.

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** RESERVE ** Wie wird man Älpler?

** RESERVE ** Wie wird man Älpler?

Habt ihr euch schonmal gefragt, wie man überhaupt dazu kommt Älpler oder Älplerin zu werden? Unsere Bloggerin Melanie Hertner erzählt euch, wann und wieso sie das Alpfieber gepackt hat. In diesem Sommer geht sie bereits das vierte Mal auf die Alp.

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** RESERVE ** Alp cheese crostini

** RESERVE ** Alp cheese crostini

This recipe from the Katya and Gabriele Genoni farm is not your normal run of the mill cheese on toast!

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** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

** MUSTER Blog ** So geht Nachhaltigkeit auf der Alp

Nachhaltigkeit auf einer Alp hat viele Facetten – von den Kühen, über die Käseherstellung bis hin zu den Alpwiesen. Was Älplerin Jessica für die Umwelt tut erfahren Sie im Blogbeitrag.

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** MUSTER Rezept ** Brisolée

** MUSTER Rezept ** Brisolée

A traditional dish for autumn with chestnuts

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Alp stories

Alp stories


Livia, Melanie, Katharina, Jessica, Raphael, Anna-Andrea, Audrey and Mélanie write about their lives on and for the alp.

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About alp cheese

About alp cheese


The history of alp cheese. Traditional methods. What types of alp cheese are there and where can I find them? And you can cook with alp cheese too!

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Experience the alp

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Travel on the map through Switzerland virtually and soon visit a real alp.

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